Minisim

I lördags på babysimmet så ville tränaren och huvudansvarig för simskolan prata med oss. Oj, oj, vad har vi nu gjort eller kanske inte gjort?! Men de ville fråga oss om Leo fick flyttas upp till minisim istället. De tycker han har gjort så stora framsteg och skulle behöva nya utmaningar. Och jag kan bara hålla med, de sista veckorna har man sett så stora framsteg och man har märkt att han behöver något nytt.

Så från och med lördag ska vi gå på minisim istället, de sa att vi kunde gå ner till babysim igen om vi tyckte det blev för tufft. Men det tror jag inte! ;) Tror bara det blir bra för Leo! =D

Dagens ORD

Love is blue
Love is red
Love is something in the bed

V 23 (22+1)Magen ser likadan ut som när jag väntade Leo... =)


Dagens ORD

Låt mig sitta på ditt minne, på en liten liten pinne
Om du ingen pinne har, låt mig ändå sitta kvar!

Vecka 22

Bebisen

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.


Dagens ORD

Lärare är personer som ger oss problem som vi inte skulle haft utan dem!

2 PaketDennis hämtade hem dessa två paketen till mig idag! =D

Kan ni gissa vad de innehåller?
Det är julklappar så jag tänker inte avslöja det på bloggen än, men båda paketen innehåller samma sak bara i lite olika form! =)

Dagens ORD

Lev livet för fan
Innan livet lever fan med dig

Dagens ORD

Lär dig de rätta orden och du blir lycklig här på jorden.

Nageltrång

Leo den lilla stackaren har fått nageltrång på sin stortå! =(
För någon vecka sedan började han klaga på ont i foten, jag trodde han hade trampat på något, men man kunde inte se något. För några dagar sen så såg Dennis att det hade blivit lite rött och svullet vid stortånageln. =(
Idag såg det inte alls roligt ut, man såg att där var var osv, så vi gick hem till min moster. Hon kunde hjälpa oss att tvätta det och lägga om lite bandage som han får sova med några nätter. Förhoppningsvis torkar det ut det så att det försvinner sen, annars vet jag inte vad vi ska göra. Tycker så synd om honom, man vet ju hur jäkla ont det gör!
Vi har tid hos BVC nästa vecka om det nu inte skulle bli bättre, får se vad de har att säga.Fick gå till min moster då Leo är blyg för henne, så han vågar inte streta emot och gnälla. Så hon kunde tvätta det så fint så, medans man själv knappt kan röra foten innan han sparkar ifrån en!
Imorron får han ha plåster på tån så han inte stöter emot, annars kan han ju inte ha skor på sig på dagis, inte så lätt.

Nu har Leo somnat med strumporna på, hoppas han låter det vara inatt. Håller alla tummar jag har för att det blir bättre! Har själv bäddat ner mig i soffan och ska snart kolla på Greysan! =D

Dagens ORD

Kärlek är det ända som ökas när man slösar på det!

Dagens ORD

Kärlek är som en cirkel
- den tar aldrig slut.

Dagens ORD

Kärlek är ett lotteri... Vill man vinna - måste man iaf spela.

Dagens ORD

Det sorgligaste är att jag inte känner igen mig själv.. Tårar som rinner och ett hjärta som just nu ensamt brinner.

Vecka 21

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

 

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Dagens ORD

Äkta kärlek, förlorad tid, mycket svek... Var allt detta egentligen en lek?!

Dagens ORD

Nu sitter jag och tittar ut, jag fäller en tår för alla våra dagar. Jag var ju en flicka som aldrig föll.

Dagens ORD

Vänner och familj försvann över det sårade du mig dag in och dag ut.

Genomgång

Har en lite stund över på jobb så håller på att gå igenom alla akriverade inlägg som ännu inte blivit publicerade. Hittade bla denna från i sommras, Leo kan sova lite hur som helst, inga problem. Bäst är väll i våran säng och helst med mig bredvid..hihi.Har nu sex nätter framför mig, imorron och på fredag är vi två som jobbar så då har man någon att snacka med. Annars sitter man mest här om där inte är någon förare som vill ha biljett.
Första onsdagnatten jag jobbar också så jag hoppas jag slipper problem och jag vill inte ha några personbilar, de är så jäkla dryga och så tar de minst dubbelt så lång tid att ordna! =(

Åh, snodde två clementiner från mamma innan, sitter och mummsar lite på den ena, men fy för vad sur den är! Synden straffar sig själv eller?!

En flicka!Det är en lite flicka som ska titta ut ca 3 Mars och på denna bilden ser man det tydligt! =D


Dagens ORD

Life is not measured by the number of breaths you take,
but by the moments that take our breath away

Dagens ORD

Rista beröm i sten och skriv kritik i sand.

Dagens ORD

Barnet har alla de leksaker dess far har önskat sig.

Dagens ORD

Jag var ett så fult barn att när jag lekte i sandlådan försökte katten gräva ner mig

Vecka 20

Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


Dagens ORD

Det sätt som vissa barn till kända föräldrar skriver böcker om sina föräldrar på hjälper en att förstå varför vissa djur äter upp sin avkomma.

Appar

Hittade denna artikeln, kan ju vara något för er med barn kanske?
Det är iaf ett gäng förslag på appar till iphon, ipod osv, som man kan ladda ner så barnen får leka.

Leo vill iaf alltid leka med telefonen och då är det rätt bra att ha några appar han kan pilla med! =)Hoppas ni får lika stor användning av dessa som vi! =)


Dagens ORD

Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom.

UL 19+5

Idag fick jag varit på det andra ultraljudet, de såg klart och tydligt att det var en liten flicka där inne som just nu väger 259 gram. Denna gång kunde de mäta allt och beräknat datum blev 3 Mars 2012! =D Det var en livlig liten loppa! =)


Dagens ORD

Folk som säger att de sover som barn är i regel barnlösa.

Vecka 19

Foster i 19:e graviditetsveckan. Fotograf: Lennart Nilsson

Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.


Stolleverans

Idag fick jag ta emot en stolleverans. Äntligen har våra nya stolar kommit till jobb!! :)


Kanelbullensdag

Idag är det kanelbullensdag och då måste man ju självklart smaska i sig en sådan! Mormor köpte med sig några som var riktigt goda, men det slår ju ändå inte hemmagjorda!

Har ni ätit någon kanelbulle idag?


Kanelbullensdag!

Idag är det kanelbullensdag och det skulle självklart firas! ;) Caroline på jobb köpte med sig några som vi kunde fika på, mmm så gott! Passade bra med att läsa lite bok till den, Flickan som lekte med elden är vi inne på nu! :)


Lånat gräsklipparen

Innan vi köpte vår egen gräklippare så fick vi låna mammas, här ser ni Leo när vi ska lämna tillbaka den en dag. Han tyckte det var jätte kul att köra själv! ;)


Trötter

Jag satte Leo i soffan och gick upp för att kolla en sak på Dennis dator medans han fixade Leos välling. Medans vällingen värmdes kom Dennis upp för att hjälpa mig och max fem minuter senare när vi kom ner hittade vi Leo såhär. Snacka om att vara trött! Ser precis ut som om han somnade när han var påväg att klättra ner..hihi.


Alvas 2 års kalas

Idag var vi på Alvas 2 års kalas. Mamma skickade med oss presenter från dem också. Så efter babysimmet fixade vi min nya mobil, åt lite snabbt och körde sen in till Malmö! =) Var lite tidiga men vi var inte först..hehe.

Satt och snackade lite i soffan medans både Alva och Leo satt blyga för sig själv. Efter ett tag släppte det lite, men det var inte förräns de hade fått lite korv med bröd i magen som de kunde leka! När barnen ätit klart så var det de vuxnas tur. Och jag blev helt chockad av att Leo kunde sitta fint i soffan och kolla på tv/leka med sin boll och låta oss äta ifred! Min pojke börjar bli så stor!Efter lite mat och tårta så blev det presentöppning. Alva fick förutom en hel del kläder även en kundvagn och en trehjuling. (En sån som jag hoppas Leo får av sin moster!)
Det märks att Leo går på dagis nu, han kan sitta fint brevid de andra barnen. Han valde själv att sitta där och inte med oss i soffan! =)
Leo gillade verkligen kundvagnen, de har sånna på dagis, kanske han ska ha en hemma också? Men de brukar ju inte gilla sakerna där hemma fast de kan älska dem på dagis! På övre bilden sen ni även tårtan, jätte fin och jätte god! =)

Vi hade jätte trevligt, synd bara att Gunsan skulle jobba natt och inte var där. Hon livar alltid upp stämningen det där lilla extra som kan behövas ibland..haha. Men trevligt hade vi och Leo fick lekt lite med sin nästkusin!När vi skulle hem så fick Leo leka av sig lite ute innan vi skulle åka bilen igen. De har tunnlar i en kulle så han sprang genom dem. Först så hasade han på gumpen men sen kom han på att han kunde gå utan problem igenom..hehe

Vecka 18

Bebisen

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.

Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Du

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo.

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.


Planer

Planerna för idag ser ut som såhär:

- Knacka lite tegel
- Babysim
- En snabb runda i stan och äta något, fixa min nya mobil m.m
- Kalas[ Leo myser i soffan med sin kompis! =) ]

Uppdaterar mer ikväll eller imorron! =)

RSS 2.0